Rusya Federasyonu’nun bir konusu olan Hakasya Cumhuriyeti, Sayan-Altay Yaylalarının (Güney Sibirya dağlık tarımsal peyzaj ülkesi) kuzeybatı mahmuzları içinde, Hakas-Minusinsk havzasının önemli bir bölümünü kaplar.
Bölgenin kuzeyden güneye uzunluğu 460 km, batıdan doğuya (en geniş kısımda) 200 km’dir. Kuzeyde, doğuda ve güneydoğuda Hakasya, Krasnoyarsk Bölgesi ile, güneyde Tyva Cumhuriyeti ile, güneybatıda Altay Cumhuriyeti ile, batıda Kemerovo bölgesi ile sınır komşusudur. Hakas Cumhuriyeti, Sibirya Federal Bölgesi’nin bir parçasıdır.
Yıl boyunca buzulların ve karların bulunduğu dağlık bölgelerden, tundralara, ormanlara ve orman bozkırlarına, eski mezarlık alanlarına sahip bozkırlara kadar çeşitli iklim ve bitki bölgeleri cumhuriyetin karakteristik özelliğidir.
Hakasya’nın iklimi keskin bir şekilde karasaldır; yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise az karlıdır. Temmuz ayında ortalama hava sıcaklığı +17,9°C, Ocak ayında ise –18,9°C’dir.
Hakim arazi bozkırlar, dağlar ve taygadır. Yüksekliği bazen 2000 m’yi aşan Sayan Dağları, cumhuriyet topraklarının üçte ikisini kaplar.
Hakasya’nın en büyük nehirleri Yenisey, Abakan, Chulym ve Tom’dur. Cumhuriyette 500’den fazla göl, nehir ve küçük dere bulunmaktadır. Nehirlerin toplam uzunluğu 8 bin km’dir.
Hakasya Cumhuriyeti’nin alanı 61.569 km2’dir . Bu, Rusya Federasyonu topraklarının% 0,4’üdür. Hakas Cumhuriyeti’nin başkenti Abakan şehrinin Moskova’ya uzaklığı 4218 km’dir.
Hakasya toprakları 8 bölgeye ayrılmıştır. Cumhuriyetçilerin tabi olduğu şehirler Abakan, Abaza, Sayanogorsk, Sorsk, Chernogorsk’tur. Cumhuriyet topraklarında toplam 271 yerleşim yeri bulunmaktadır.
Hakasya’nın nüfusu 163,2 bini Abakan şehrinde olmak üzere 532,4 bin kişidir. Nüfus yoğunluğu 1 km2’ye 8,7 kişidir .
Hakasya, doğal kaynaklar açısından Rusya Federasyonu’nun eşsiz bölgelerinden biridir. Yalnızca keşfedilen yataklarda tüm Rusya molibden rezervlerinin yüzde 25’i, baritin yüzde 27’si, kaplama taşlarının yüzde 13’ü, bentonitin yüzde 6,5’i, kömürün yüzde 3’ü yoğunlaşmıştır. Demir, altın, maden ve radon suları, barit, mermer ve granitlerin çıkarılması yapılmaktadır. Bakır, fosforit, kurşun, çinko, asbest, alçı, yeşim ve yeşim yatakları araştırılmıştır. Kanıtlanmış petrol ve gaz rezervleri vardır.
Cumhuriyet önemli miktarda tatlı yeraltı ve yüzey suyu kaynaklarına sahiptir. Hemen hemen her tür su kütlesi vardır – dağ nehirleri, tarn gölleri, dağ eteklerindeki nehirler, düz rejimli su kütleleri. Ana su arteri Yenisey Nehri’dir.
1 Ocak 2023 itibarıyla toplam orman alanı cumhuriyet topraklarının %59,3’ünü oluşturmaktadır. Toplam kereste rezervi 447,9 milyon m3 olup , iğne yapraklı türler de dahil olmak üzere 363,6 milyon m3’tür . Sedir ormanları özel bir değere sahiptir.
Özel olarak korunan doğal alanlar, federal öneme sahip korunan alanlar -% 8,47 ve bölgesel öneme sahip korunan alanlar -% 6,6 dahil olmak üzere cumhuriyetin toplam alanının% 15,1’ini kaplar.
Hakasya halklarının tarihi gelişimi nispeten uygun iklim koşullarında gerçekleşmiş ve bu gelişme sırasında bölgenin kalkınması için paha biçilmez bir kaynağı temsil eden eşsiz bir kültürel miras yaratılmıştır. Bu nedenle Hakasya’nın kültürel mirasının temelini onbinlerce arkeolojik objeden oluşan doğal arkeolojik peyzajlar oluşturmaktadır.
Devlet sembolleri
Hakasya Cumhuriyeti Devlet Amblemi
26 Mart 2003 tarihli ve 11 Sayılı Hakasya Cumhuriyeti Kanunu “Hakasya Cumhuriyeti Devlet Amblemi Hakkında”
Hakasya Cumhuriyeti’nin devlet amblemi, Amazonların kırmızı (kırmızı) kalkanının gümüş bir alanda, ince yeşilliklerle çevrelenmiş ve altın ipliğe benzer bir iç kenarlıkla, alarmda gümüş yürüyen kanatlı bir leoparla yüklenmiş bir görüntüsüdür. ince bordürlü, altınla süslenmiş ve iç bordürde yazılıdır. Kalkanın üst kısmında, Evrenin sembolü olan altın rengi, dış kısmı ince kenarlı bir güneş işareti eşlik eder (dış halkadan uzanan dört dolaylı ışınla iki halka içine alınmış bir bezant şeklinde) ve bir çelenkle çevrelenmiştir. yeşil yapraklı iki kırmızı huş ağacı dalı kümesi. Çelenkin alt kısmında dallar arasındaki boşlukta yeşil kurdele üzerinde altından yapılmış Hakas süsü tasvir edilmiştir.
Devlet Hanedan Sicilinde, Hakasya’nın armasına 3918 kayıt numarası verilmiştir.
Hakasya Cumhuriyeti Devlet Bayrağı
25 Kasım 2002 tarih ve 68 Sayılı Hakasya Cumhuriyeti Kanunu “Hakasya Cumhuriyeti Devlet Bayrağı Hakkında”
Hakasya Cumhuriyeti’nin devlet bayrağı dört şeritten oluşan dikdörtgen bir paneldir. Üç eşit şerit yatay olarak sırayla düzenlenmiştir: üst kısım mavi, orta kısım beyaz ve alt kısım kırmızıdır. Dördüncü şerit, yeşil, yatay şeritleri birleştirerek doğrudan şaftın üzerinde dikey olarak yerleştirilmiştir.
Yeşil şeridin ortasında altın renkli bir güneş işareti (Evrenin sembolü) bulunmaktadır.
Yatay şeritlerin her birinin genişliği bayrak genişliğinin üçte biri kadardır.
Bayrağın genişliğinin uzunluğuna oranı 1:2’dir.
Hakas Milli Marşı
Хакасия! Сибирь кіні чирі,
Сойан тағлары, Ким суғ ағыны.
Чайаан хаңхазы, тилекей сілии!
Ӧӧркілер салған чоннар чырғалы.
Хакасия! Сағаа хайхапчам,
Köpiп чазың, тайға-тағларың
Чир-суум тынызына кӧӧрепче чӱреем,
Кÿс мағаа кирче тöреен чирiм.
Саарлар, тулғорлар син пӱдірчезің.
Ас таарыпчазың, аттарға пайзың,
Анып чир пайын, чоллар салчазың,
Алып оолларның маха кӱзiнең.
Хакасия! Сағаа хайхапчам,
Köpiп чазың, тайға-тағларың
Чир-суум тынызына кӧӧрепче чӱреем,
Кÿс мағаа кирче тöреен чирiм.
Илбек хазнабыс синнең чазаалча,
Чоннар пубайым – ада чирiбiс!
Öңенып ызых, Чир-суум чазанча,
Россия öмезi – Хакасиябыс!
Хакасия! Сағаа хайхапчам,
Köpiп тайға-тағлар, чазыларың
Чир-суум тынызына кööрепче чÿреем
Кÿс мағаа кирче тöреен чирім.